Kenapa??Mungkin sebab cuaca sejuk dan kekurangan kalsium dalam badan. Biasanya kaki cramp (kejang) sering melanda ibu2 hamil kan.. kenapa? sebab waktu hamil, kalsium dalam tubuh ibu akan disalurkan kepada bayi dalam kandungan utk tumbesaran tulang, gigi dan darah bayi serta utk kesihatan tulang si ibu itu sendiri.

Jadi sebab itulah ibu hamil sangat2 disarankan agar minum susu sepanjang tempoh kehamilan bagi membekalkan cukup kalsium utk tubuh ibu dan tumbesaran bayi.

Apa akan jadi jika tubuh ibu kurang kalsium?

Sekiranya ibu tidak mengambil sumber makanan yang kaya kalsium, tidak minum susu semasa hamil, kalsium dari dalam tulang ibu akan diserap keluar sedikit demi sedikit utk disalurkan kepada bayi. Jika si ibu abaikan minum susu atau pengambilan pil kalsium, si ibu akan mudah rasa sakit2 belakang, sakit gigi dan kejang kaki terutamanya di waktu malam.

Hakikatnya, kekejangan kaki ini boleh dikurangkan, malah dielakkan sekiranya si ibu mengambil jumlah kalsium harian yang mencukupi!

Di Shaklee, kami mempunyai suplemen Kalsium-Magnesium yang lengkap dengan Vitamin-D, yang dikenali sebagai Shaklee OsteMatrix. Vitamin D penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu karang dalam ginjal atau pundi kencing.

Anda boleh dapatkan ostematrix dalam set J (set ibu hamil) bagi melengkapkan keperluan nutrisi yang diperlukan tubuh ibu dan tumbesaran bayi dengan baik.

*source : http://www.rahsiavitamin.com/2011/12...ekejangan.html

Set Ibu Hamil : http://www.rahsiavitamin.com/2012/05...kan-hanya.html

Ingin dapatkan SET IBU HAMIL yang best ini dengan HARGA MURAH?
PM Yati Napi (http://www.facebook.com/hayati.sudirman) | call | whatsapp 019-7330429 | emel mypetiteshoppe@gmail.com | PM admin RahsiaVitamin (Shaklee) Fan Club | beli di mana-mana branch Shaklee (ID : 837663).