Baca tajuk entry je dah seram sejuk kan? Terutamanya bagi penggemar vitamin E kat luar sana.

Siapa yang baca BERITA HARIAN hari ini mesti tertanya-tanya betul ker? Terima kasih kepada customer kesayangan saya yang prihatin. Nak tau apa jawapannya?? Jom baca artikel kat bawah ni yer. (^_-)


" Saya memang amalkan makan vitamin E sejak dulu lagi, sebab saya tahu kebaikannya. Vitamin E Shaklee mahal la dan pada saya semua vitamin E sama sahaja."

Ini adalah antara jawapan ringkas salah seorang customer saya baru-baru ini apabila saya mencadangkan mencuba pengambilan Vitamin E Shaklee.

Bila baca tajuk atas entry tersebut pasti pengamal Vitamin E terutama para suami akan jadi gundah gulana memikirkan risiko yang bakal dihadapi. Memang ada kebenaran pada kata-kata itu dan saya tidak menafikannya. Ini kerana ada bermacam jenis vitamin E dalam pasaran.

Melalui bahan bacaan saya dari penulisan Dr Bruce Miller, kita perlu tahu apakah ciri-ciri vitamin E yang selamat diambil bukan dalam jangka masa pendek tetapi juga dalam jangka panjang.

Saya cuba scan buku yang telah dialih bahasa dalam Bahasa Melayu demi memudahkan pembacaan kalian.dan PALING PENTING PERLU TAHU KEPENTINGAN LABEL PADA BOTOL VITAMIN E tersebut.

Apakah kelebihan Vitamin E Shaklee?

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.


Apakah beza vitamin E semulajadi atau sintetik?

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'.

Bagi yang bertulis pada label dengan'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia.


Mengapa perlu memilih sumber asli?

Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium.

Adakah kerana hendak jimat hari ini anda menanggung risiko yang besar kemudian hari?

Renung -renungkan......


Jangan lupa cuba belek vitamin E yang ada di rumah anda!

Bagi yang ada botol Vitamin E Shaklee di rumah, anda boleh baca label di botol yang berbunyi:-
Vita-E Complex contains naturally occuring vitamin E d-alpha tocopherol from vegetable oil. It also contains selenium, which complements the activity of vitamin E as a food supplement.

One capsule of Vita-E Complex provides 400 IU of naturally sourced vitamin E and 10 mcg of selenium.

No artificial falvours, sweeteners, colours, or preservatives added.

Tepuk dada tanyalah selera! Perlukah anda ragu-ragu dengan Vitamin E Shaklee?? (^_-) Sebab itulah ramai yang sukakannya!

Anda boleh baca lagi info vitamin E Shaklee:-Untuk tempahan, boleh isi BORANG TEMPAHAN | email kepada saya di
mypetiteshoppe@gmail.com | sms kepada saya 019-7330429 untuk konsultasi apabila anda membuat belian dari RahsiaVitamin.com.

Salam hormat,

Yati Napi