Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the Wanita Melayu Online.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Page 110 of 135 FirstFirst ... 1060100106107108109110111112113114120 ... LastLast
Results 2,181 to 2,200 of 2682
  1. #2181
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by nuryta View Post
    hampir berjaya dalam percubaan mlm tadi,
    saya tak ubah tension, stick pada no 4, straight stitch 4 width... sebelum ni that girl tunjuk kat saya elastic thread tu tak perlu selit kan kat pemegang bobin (saya tak tau apa nama dia ni)... terus naik kan ke atas... tak boleh rupanya...
    Jika anda masih ada masalah menjahit kedut. Anda boleh datang terus ke LSN untuk belajar dari staff LSN.

  2. #2182
    Ahli Baru
    Join Date
    16 Aug 2007
    Posts
    244

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    LSN, saya beli mesin jahit coverstich jenama jelita on sunday...and pickup by myself on wednesday with Su.....but i'm not really satisfied with the explaination....n need more some clarification from you...
    one more thing, i nak tanya model brother 2340CV ader tak kat LSN?...plz help me...2morrow i will come to your office....

  3. #2183
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by eenaz View Post
    LSN, saya beli mesin jahit coverstich jenama jelita on sunday...and pickup by myself on wednesday with Su.....but i'm not really satisfied with the explaination....n need more some clarification from you...
    one more thing, i nak tanya model brother 2340CV ader tak kat LSN?...plz help me...2morrow i will come to your office....
    Anda boleh datang ke LSN pada bila2 masa untuk diberi tunjuk ajar mengenai mesin yg anda beli. Jika anda masih tidak faham mengenai penjelasan yg diberi anda boleh hubungi LSN 03-91025766 / 5767 atau terus datang ke premis LSN. Anda juga boleh menghantar post di sini tentang perkara yg anda kurang faham cara penggunaan mesin anda.

    Untuk pengetahuan kamu, Brother 2340V belum lagi masuk ke dalam pasaran Malaysia.

  4. #2184
    Peniaga Mini @ Royale Junction Mall
    Join Date
    08 Mar 2006
    Posts
    1,383

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    tqvm lsn.. betul2 membantu saya

  5. #2185

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    ada shop kat sarawak tak?berminat dgn brother nv30

  6. #2186
    Ahli Baru
    Join Date
    10 Jan 2008
    Posts
    143

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Hi LSN,

    Semalam saya guna mesen jahit tepi saya 3430D dengan menggunakan benang yang lembut tu... hmmm tak pasti la apa nama dia benang tu... gulungan dia besar sebab tadek gulungan yg kecil, tapi asik putus2 jer...

    Question:-

    Boleh ker tak mesen ni guna benag halus tu? sebab kalau lihat kat baju2 yg dah siap benang ni kalau elok jahitan nyer tak kasar sgt dia nyer result compare to benang biasa...

    Kalau boleh guna, apa kah tread tension yang patut saya guna? sebab asik putus jer. Maybe sabab gulungan dia besar jadi saya taruk benang tu atas meja dan bukan kat tpt stand benang tu...

    Appreciate your response

  7. #2187
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by lisa80 View Post
    ada shop kat sarawak tak?berminat dgn brother nv30
    LSN beroperasi sepenuhnya dari cawangan utama di Cheras, KL. Namun, perkhidmatan after sales service oleh LSN, available di seluruh Malaysia.

    Dalam kes ini, LSN boleh membuat penghantaran melalui pos ke Sarawak. Kos penghantaran mesin Brother NV30 ke Sarawak adalah RM60. Selepas mesin tersebut diterima, anda boleh mempelajari cara2 menggunakan mesin tersebut berdasarkan panduan seperti berikut:
    1. Membuat rujukan dari Buku Panduan (dalam B.I)
    2. Membuat rujukan dengan pihak IT, LSN (secara online melalui Forum WMC atau email)
    3. Melalui perbualan telefon di talian tel bimbit LSN 012-6552245
    4. Melalui channel2 youtube yg dicadangkan oleh LSN
    5. Lain-lain lagi.

    Mesin Brother NV30 adalah salah satu mesin yang boleh dikendalikan oleh 'pelajar sekolah rendah'. Jadi, anda tidak perlu risau langsung. LSn jamin anda akan tersenyum bila lihat fungsi2 di mesin tersebut.

  8. #2188
    Ahli Emas
    Join Date
    13 Aug 2009
    Posts
    210

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    lsn..saya ada tanya mslh mesin jahit di bahagian mesin rosak tapi lambat dibalas..saya tanya sini je la...NV30 memang senang tapi kalau yg x pandai bahasa inggeris menggaru kepala jugak kan...jarum bengkok mcm mana nk tukar? buku panduan xtau dah simpan kat mana..tu yg tanya LSN. dan lg 1 tapak apa yg sesuai untuk jahit elastik? sebab saya jahit tu jarum terus masuk dan lekat di bahagian bwh..3,4x mcm tu..saya guna tapak J. skrg jarum dh bengkok ..camne ye nk tukar?

    kalau tapak tambahan..tapak apa yg diperlukan? jarum emas xdibekalkan sekali kan dgn NV30 ni..

  9. #2189
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by nuryta View Post
    Hi LSN,

    Semalam saya guna mesen jahit tepi saya 3430D dengan menggunakan benang yang lembut tu... hmmm tak pasti la apa nama dia benang tu... gulungan dia besar sebab tadek gulungan yg kecil, tapi asik putus2 jer...

    Question:-

    Boleh ker tak mesen ni guna benag halus tu? sebab kalau lihat kat baju2 yg dah siap benang ni kalau elok jahitan nyer tak kasar sgt dia nyer result compare to benang biasa...

    Kalau boleh guna, apa kah tread tension yang patut saya guna? sebab asik putus jer. Maybe sabab gulungan dia besar jadi saya taruk benang tu atas meja dan bukan kat tpt stand benang tu...

    Appreciate your response
    Tiada sebarang masalah pada setting mesin tersubut. Mesin tersebut adalah jenis portable, jadi tempat letak benang direka bagi menggunakan benang yang kecil.

    Sebenarnya, benang halus (saiz besar) boleh digunakan untuk hasil jahitan yang lebih kemas dan cantik. Namun, mesin tersebut menghadapi masalah benang putus sebab benang tersebut diletakkan atas meja tanpa sebarang guide. 'Flow' benang akan terganggu dan benang akan terputus.

    Penyelesaian: 'Portable 3 Thread Stand' perlu digunakan. Benang2 besat tersebut harus diletakkan di stand tersebut dan kemudian dimasukkan ke mesin seperti biasa. Sila rujuk imej di bawah bagi 'Portable 3 Thread Stand'. Anda boleh tempah dari LSN. Harga: RM50, set lengkap termasuk stand dan papan.

    THE IMAGE WILL BE UPLOADED SOON. SORRY FOR INCOVENIENCE.

  10. #2190
    Ahli Emas
    Join Date
    13 Aug 2009
    Posts
    210

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by nuryta View Post
    great!!! jadi saya perlu beli gathering foot yeh...
    berapa harga gathering foot?
    memang kena pakai gathering foot ke utk jahit kedut2 elastik? saya nk jahit elastik pada cloth diaper..kena guna benang elastik juga ke? benang biasa x blh ke?

  11. #2191
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by rose8220 View Post
    memang kena pakai gathering foot ke utk jahit kedut2 elastik? saya nk jahit elastik pada cloth diaper..kena guna benang elastik juga ke? benang biasa x blh ke?
    Anda juga boleh membuat jahit kedut tanpa menggunakan benang elastik. Sila rujuk gambar di bawah bagi membuat jahit kedut dengan menggunakan benang biasa.





    1. Sila gunakan jahit lurus dan jarak jahitan paling jauh.
    2. Sila tarik bahagian benang atas untuk hasilkan kedut pada kain.

  12. #2192
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by rose8220 View Post
    lsn..saya ada tanya mslh mesin jahit di bahagian mesin rosak tapi lambat dibalas..saya tanya sini je la...NV30 memang senang tapi kalau yg x pandai bahasa inggeris menggaru kepala jugak kan...jarum bengkok mcm mana nk tukar? buku panduan xtau dah simpan kat mana..tu yg tanya LSN. dan lg 1 tapak apa yg sesuai untuk jahit elastik? sebab saya jahit tu jarum terus masuk dan lekat di bahagian bwh..3,4x mcm tu..saya guna tapak J. skrg jarum dh bengkok ..camne ye nk tukar?

    kalau tapak tambahan..tapak apa yg diperlukan? jarum emas xdibekalkan sekali kan dgn NV30 ni..
    Jika material elastik yg anda jahit adalah tebal, anda boleh cuba menggunakan jarum saiz 16 atau 18 untuk mengelakkan jarum bengkok ketika menjahit material tersebut. Anda boleh gunakan tapak J untuk jahit material tersebut. 1 batang jarum emas didatangkan sekali ketika anda beli mesin jahit baru. Harga bagi sepeket (10 pcs) jarum emas adalah RM10.

    Sila rujuk gambar di bawah bagi cara menukar jarum



  13. #2193

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    lsn...betul ker mesin jahit brother terdapat keluaran china dan japan...dan harganya berbeza mengikut negara pengeluar....so,camna kita nk tahu mesin tu keluaran china or japan?adakah xl2630 juga ada keluaran china n japan.

  14. #2194

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Hail LSN...

    Nak tanya mesin jahit & mesin jahit tepi/kelim(bloeh jahit tepi halus &kasar) yang mana dalam bajet cipuuuuuttt RM1,500.00 - kalau boleh xnak mesin semua dalam satu spt NV30 takut susah nak tukar2 funtion dan takut cepat rosak main tukar2...

    Mesin jahit Brother XL 2630 belh jahit tepi kasar & halus x

    Tq

  15. #2195
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by sitzaln View Post
    Hail LSN...

    Nak tanya mesin jahit & mesin jahit tepi/kelim(bloeh jahit tepi halus &kasar) yang mana dalam bajet cipuuuuuttt RM1,500.00 - kalau boleh xnak mesin semua dalam satu spt NV30 takut susah nak tukar2 funtion dan takut cepat rosak main tukar2...

    Mesin jahit Brother XL 2630 belh jahit tepi kasar & halus x

    Tq
    Mesin jahit portable seperti XL2630 dan NV30 boleh jahit tepi biasa sahaja dan tidak boleh jahit tepi halus. Namun kualiti jahitan adalah tidak sama seperti mesin jahit tepi. LSN lebih cadangkan anda beli mesin jahit tepi untuk jahit tepi biasa dan jahit tepi halus.

    Berikut adalah cadangan LSN berdasarkan budget anda.
    Mesin jahit portable
    Brother LS2160 = RM599, atau Brother XL2630

    Mesin jahit tepi portable
    Jelita JL620D = RM1095

    Seperti contoh jumlah harga Brother LS2160 dan Jelita JL620D adalah RM1694.

  16. #2196
    Ahli Emas
    Join Date
    13 Aug 2009
    Posts
    210

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by LSN View Post
    Anda juga boleh membuat jahit kedut tanpa menggunakan benang elastik. Sila rujuk gambar di bawah bagi membuat jahit kedut dengan menggunakan benang biasa.





    1. Sila gunakan jahit lurus dan jarak jahitan paling jauh.
    2. Sila tarik bahagian benang atas untuk hasilkan kedut pada kain.
    tapak guna tapak apa? kalau gathering ..saya xder..kena orderlah kan?

  17. #2197
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by rose8220 View Post
    tapak guna tapak apa? kalau gathering ..saya xder..kena orderlah kan?
    Jika jahit kedut menggunakan benang biasa pada sekoci, anda boleh guna tapak biasa (tapak J). Jika anda ingin jahit kedut menggunakan benang elastic pada sekoci, anda perlu guna tapak gathering.

  18. #2198
    Peniaga Supreme @ Plaza eZSi
    Join Date
    29 Jan 2009
    Posts
    1,289

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by azmina View Post
    lsn...betul ker mesin jahit brother terdapat keluaran china dan japan...dan harganya berbeza mengikut negara pengeluar....so,camna kita nk tahu mesin tu keluaran china or japan?adakah xl2630 juga ada keluaran china n japan.
    Jepun tidak mempunyai kilang mesin jahit portable. Hanya beberapa jenis mesin jahit industri sahaja dibuat di Jepun. Kebanyakkan mesin2 jahit portable dibuat di China dan Taiwan. Ini kerana kos pengeluaran lebih rendah di sana. Sebahagian peralatan dan teknologi mesin2 jahit Brother diperbuat dari Jepun dan di pasang di China serta Taiwan.

    Berikut adalah model2 mesin jahit Brother yg dipasang di China (peralatan dan teknologi adalah buatan Jepun).
    1. LS2160
    2. XL2630
    3. NV10
    4. NV30
    5. NV50
    6. NV90E
    7. NV900
    8. NV750E

    Berikut adalah model2 mesin jahit Brother yg dipasang di Taiwan (peralatan dan teknologi adalah buatan Jepun)
    1. 3034D
    2. NV1500
    3. NV4000
    4. NV1
    5. PR650
    6. PR1000

    Brother mempunyai kilang sendiri tidak seperti beberapa jenama terkemuka yg lain. Kualiti produk sentiasa dijadikan keutamaan dan sentiasa dipantau oleh QC Brother.

  19. #2199
    Ahli Baru
    Join Date
    10 Jan 2008
    Posts
    143

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by LSN View Post
    Tiada sebarang masalah pada setting mesin tersubut. Mesin tersebut adalah jenis portable, jadi tempat letak benang direka bagi menggunakan benang yang kecil.

    Sebenarnya, benang halus (saiz besar) boleh digunakan untuk hasil jahitan yang lebih kemas dan cantik. Namun, mesin tersebut menghadapi masalah benang putus sebab benang tersebut diletakkan atas meja tanpa sebarang guide. 'Flow' benang akan terganggu dan benang akan terputus.

    Penyelesaian: 'Portable 3 Thread Stand' perlu digunakan. Benang2 besat tersebut harus diletakkan di stand tersebut dan kemudian dimasukkan ke mesin seperti biasa. Sila rujuk imej di bawah bagi 'Portable 3 Thread Stand'. Anda boleh tempah dari LSN. Harga: RM50, set lengkap termasuk stand dan papan.

    THE IMAGE WILL BE UPLOADED SOON. SORRY FOR INCOVENIENCE.
    Owh mcm tu ker... tak per, nanti kalau dah bersedia nak beli 'Portable 3 Thread Stand' saya akan hubungi LSN

  20. #2200
    Ahli Baru
    Join Date
    10 Jan 2008
    Posts
    143

    Default Re: MESIN JAHIT / SEWING MACHINE - Diskusi berkenaan JENAMA, MODEL dan HARGA

    Quote Originally Posted by rose8220 View Post
    memang kena pakai gathering foot ke utk jahit kedut2 elastik? saya nk jahit elastik pada cloth diaper..kena guna benang elastik juga ke? benang biasa x blh ke?
    Hi Rose,

    Kalau dalam kes nak buat cloth diaper, rasa nyer yang you maksudkan ni jahitan kedut pada side kanan dan kiri diaper dah juga atas/belakang pinggang kan? Kalau betul maksud nyer ini, Rose guna tapak J pun boleh, guna jahitan ZigZag (stitch #6).

    Jahitan kedut yg saya maksud kan sbelum ni ialah jahitan kedut untuk baju (biasa nyer org buat kat bahagian dada pada girl dress atau pun pada lengan tangan)

 

 

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
شات صيف كام وه كول سعودي انحراف سعودي كول شات كتابي انمي اون لاين شات غزل مدونة انمي انمي مترجم العاب فلاش مركز رفع شات صوتي شات خليجي جرحي